IELTS Dilbilgisi: Prepositions

IELTS Grammar: Prepositions

by ielts — July 8th, 2020

The best way to learn and improve English is to practice regularly. Quizzes can support and continue your learning process by identifying the skills you have not learned yet and need to focus on. In this IELTS Grammar: Prepositions article, evaluate your preposition knowledge and help you prepare for your IELTS exam. Let’s explore prepositions you need to know!

Prepositions

In English, words such as after, in, to, on and with are called preposition. These prepositions are often used before nouns or pronouns. For example;

The location of something

The books are under the bed.

The time of something

Mary arrived on Friday.

How something is done:

We went by bus.

Some of the prepositions may consist of more than one word.

She sat next to her daughter.

Let’s start the quiz!

1.Mrs. Tan promised she will be ready ___ 5 minutes.

(a) for

(b) of

(c) in

(d) to

2.I took the red dress ___ mistake.

(a) with

(b) on

(c) in

(d) by

3. She drew my attention ___ the latest spring and summer fashion designs.

(a) about

(b) by

(c) to

(d) on

4. ___ the most part, I found his presentation very entertaining and insightful.

(a) For

(b) To

(c) Of

(d) With

5.Please make sure you bring your own bedding and towels ___ you.

(a) to

(b) on

(c) by

(d) with

6.She was asked to live ___ her income as her savings will disappear in two years if she does not stop spending lavishly.

(a) with

(b) about

(c) within

(d) in

7. My mother was right ___ all, the new lawyer is not trustworthy.

(a) after

(b) in

(c) for

(d) along

8.She is ___ the phone every minute, she never puts any of her technology down.

(a) for

(b) in

(c) on

(d) with

9. I started to distance myself ___ other people because I could not relate to anyone.

(a) from

(b) above

(c) across against, along

(d) against

10.___ them, they managed to save enough money to buy a house in the city.

(a) For

(b) On

(c) With

(d) Between

11.I moved to Sydney ___ my job.

(a) next to

(b) because of

(c) according to

(d) close to

12.We ate ___ coming to meet you.

(a) before

(b) between

(c) within

(d) on

13.We have spent the entire day looking ___ you.

(a) from

(b) for

(c) of

(d) to

14.She preferred to put the books ___ the window.

(a) by

(b) within

(c) with

(d) for

15.It is ___ us to make this business work.

(a) on to

(b) up to

(c) near to

(d) according to

Answers
  1. (c); 2. (d); 3. (c); 4. (a); 5. (d); 6. (c); 7. (a); 8. (c); 9. (a); 10. (d); 11. (b); 12. (a); 13. (b); 14. (a); 15. (b).
Why is grammar important?

First of all, grammar is the basis of effective communication. Because unsuitable grammar can affect the meaning and clarity of the message.

Common errors are: sentence structure, subject / verb tenses, punctuation, spelling and other basic parts. So something simple, like a misplaced comma, can completely change the meaning of a sentence. For example: “Let’s eat mum” etc. “Let’s eat, mum”. Grammar makes written content more readable and easy to follow. That’s why it is important to pay attention to your grammar while preparing for IELTS.

Prepare with IDP IELTS articles, tips and preparation materials

Referance: Oxford Dictionary